Üdvözöljük a háromszoros magyar bajnok, hétszeres Magyar Kupa-győztes Egis Körmend honlapján!


Két óra „felfüggesztett” barátság
2021-01-18

Kedden a Szolnoki Olajbányász vendége lesz csapatunk, az Egis Körmend. A mérkőzés különlegességét nem csak az adja, hogy a két piros-fekete csapat patinás, nagy csatákkal teli közös múlttal bír, de az is, hogy korábbi munkatársak, sőt jóbarátok néznek majd farkasszemet egymással vezetőedzőként. Olyanok, akik Körmenden együtt is dolgoztak, most viszont Gasper Potocnik a szolnokiak munkáját irányítja, míg Ziga Mravljak vezetőedzőként felelős a mi csapatunk sikereiért.

A mérkőzés különlegességére való tekintettel ezúttal párhuzamos edzői interjút készítettünk a két szlovén szakemberrel, akik ugyanazokat a kérdéseket kapták meg. A válaszokat pedig most egymás mellé illesztve tálaljuk, íme:

Nem titok, hogy nagyon jó barátságban vagytok. Korábban Körmenden, de az előtt Szlovéniában is együtt dolgoztatok. Szerinted te ismered őt jobban, vagy ő téged?

 

Gasper Potocnik:

 – Igen, ez így van, elég régóta együtt dolgoztunk, hét-nyolc éven át. És nagyon profi módon működött ez a közös munka, mert nagyon jól megértettük egymást, jól tudtunk együtt dolgozni. Ziga mindig nagyon sokat segített nekem, profi módon dolgozott végig, és ezt a hozzáállást vezetőedzőként is megtartotta. A korábbi közös munka alatt valóban szoros barátság alakult ki közöttünk, a legmagasabb szinten. Azt gondolom, hogy talán ő ismerhet jobban engem, mert a közös munkánk során én voltam a vezetőedző, ő pedig a segítőm. Igaz, mi valódi munkatársakként dolgoztunk és én is figyeltem az ő munkáját, amiben szabad kezet kapott és én is igyekeztem segíteni őt. A mostani helyzetben azért úgy érzem, hogy neki van egy kis előnye ebből a szempontból, mert ahogyan említettem, ő ismerhet engem jobban, de a másik oldalról nézve, nagyon sokat beszélgetünk, és figyelem, követem a csapatának a játékát, nem hiszem, hogy sok titkunk lesz egymás előtt.

 

Ziga Mravljak:

 – Igen, Gasperrel sokáig együtt dolgoztunk, nyolc évet. Ez alatt az idő alatt igazán közeli baráttokká váltunk. Ha azt mondom, hogy napi kapcsolatban vagyunk azóta is, akkor nem hazudok. Nehéz megmondani, ki ismeri jobban a másikat. Folyamatosan tanultam tőle azokban az években, mondhatom, hogy a mentorom volt. Miatta lettem edző, ő inspirált arra, hogy elkezdjem ezt a munkát annak idején Sostanjban.

 

 

A jelenlegi csapata úgy játszik, ami az ő filozófiája a játékról? Vagy szerinted vannak ettől eltérések?

 

G. P.:

 – Az Egis Körmend azt játssza, amit Ziga kedvel, ez biztos. Teljesen nyilvánvaló, hiszen nagyon modern kosárlabdát játszanak, nagyon jó a „spacing”, a játékosok helyezkedése, a megfelelő távolságok tartása a mérkőzéseken belül. Aki egy kicsit is ért a kosárlabdához, az láthatja, hogy nagyon sok munka van ebben a játékban. Azt gondolom, hogy a keret tagjai remek munkát végeznek, a szezon előtt megfogalmazott elvárásoknak megfelelően. Szerintem jó helyzetben vannak, amiből még bármi kijöhet. Azt hiszem, hogy akár egy álom is valóra válhat, ha jól végzik a dolgukat. Azt gondolom, hogy igen, ez az a stílus, ahogyan Ziga játszani szeretne.

 

Z. M.:

 – A csapata nagyon magas szintű kosárlabdát játszik. Az én véleményem szerint az egyik legszervezettebben kosarazó gárda jelen pillanatban a bajnokságban. Egyértelmű, hogy követik az edző filozófiáját és ő remekül szervezi a játékot védekezésben és támadásban egyaránt. Ehhez megfelelően választotta ki a játékosait és hisz bennük. Ők pedig követik őt a megfelelő módon. Ahogy mondtam, a Szolnok jelen pillanatban az egyik legerősebb csapat Magyarországon.

 

Hogyan értékeled az ő csapatának eddigi szereplését?

 

G. P.:

 – Részben erre már választ is adtam, szerintem az Egis Körmend eredményei több, mint korrektek. Persze voltak olyan mérkőzések, amelyeken sokan szerették volna győztesen látni a csapatot, de ez nem sikerült, ugyanakkor néhány nagy győzelmet is elértek. De a végén elérhetik majd azt a szintet, amit mindenki szeretne. A szezon még nagyon hosszú és bármi megtörténhet a kosárlabdában. Jól kezdtek és nagyon sok munka van ebben, ahogy korábban is említettem. Van még idő bőven, dolgozni kell a végéig, és persze némi szerencse is kell ahhoz, hogy a végül jó eredményt érjen el a csapat.

 

Z. M.:

 –Ahogy mondtam, a játékosok jól követik az edző elképzeléseit. Persze mindig vannak apró részletek, olyan dolgok, amivel az edzőnek bele kell nyúlnia a játékba és ő ezeket is jól csinálja.

 

Tavaly Ziga már volt ellenfélként a Tiszaligetben, akkor másodedzőként. Most viszont vezetőedzőként érkezik az Egis Körmenddel. Meccseltetek már így egymással? Vagy ez az első alkalom?

 

G. P.:

 – Azt hiszem, hogy első alkalom lesz, hogy vezetőedzőként egymás ellen meccselünk majd. Persze, ha nem veszük figyelembe, hogy egyszer már játszottunk egymás ellen felkészülési időszakban, de hivatalos mérkőzésen még nem. Legalább is nem emlékszem, hogy lett volna ilyen, de őszintén szólva ez nem is olyan fontos. Biztosan kemény meccs lesz, számos ötlettel mindkét oldalon, és minden bizonnyal sok energiával. Aztán majd meglátjuk, ki lesz boldogabb a meccs végén.

 

Z. M.:

 – Az biztos, hogy teljesen más vezetőedzőként ott lenni a kispadon, mint amikor másodedző az ember. Ezért ez különleges mérkőzés lesz a számomra. Már most is ilyen érzések vannak bennem a meccsel kapcsolatban, mert olyan csapattal nézünk szembe, amelyet a mentorom irányít. És én szeretném bizonyítani neki, hogy mit tanultam tőle az elmúlt években. Az előszezonban egyszer már találkoztunk barátságos meccsen, de egy bajnoki mérkőzés az teljesen más. Szóval az első ilyen hivatalos meccsünk lesz ez, ami az én számomra nagyon különleges.

 

Legutóbb Ziga örülhetett vendégként. Így lesz ez most is?

 

G. P.:

 – Ahogyan az előbb is említettem, nehéz megmondani, ki lesz sikeresebb kedden. Szerintem 50-50% az esélye mindkét csapatnak. Fontos szerepe lesz a napi formának és azt hiszem, apróságok dönthetik el a győztes kilétét. Valószínűleg a megfelelő koncentráció és a jó döntések meghozatala számíthat leginkább, de még sok dolog befolyásolhatja a végeredményt. Természetesen mindent belefogunk adni, hogy megnyerjük a mérkőzést, de biztos vagyok abban, hogy a Körmend ugyanígy fog tenni.

 

Z. M.:

 – Igen, legutóbb mi voltunk ott sikeresek, de ez az idény egy másik helyzet. Gasper az előző szezon közben érkezett Szolnokra, nem tudta ő kiválasztani a játékosait, de most megtehette. És a csapata nagyon jól dolgozik, ezért biztos vagyok abban, hogy egy kemény, nehéz mérkőzés vár mindkét együttesre. Nehéz lenne megmondani, mi lesz a végeredmény, persze mindketten abban bízunk, hogy a saját csapatunk lesz a győztes, de ahogy mondtam, apróságokon múlhat a meccs, a napi forma dönthet. Szóval nagyon nehéz és remek mérkőzésre számítok.

 

Mi a te csapatod erőssége és mit látsz annak a másik csapatában?

 

G. P.:

 – Őszintén szólva az erősségekről és a gyenge pontokról nem szeretnék túl sokat beszélni, hiszen ez is része a taktikának, a mérkőzésre való felkészülésnek. De ahogy említettem korábban, ők nagyon jó, modern kosárlabdát játszanak támadásban, de ez csak egy része a kosárlabdának. Számos más terület van még, amit magas szinten játszanak. Ha szeretnénk sikeresek lenni ellenük, akkor mindenben jól kell teljesítenünk. Támadásban és védekezésben vagy épp a lepattanók megszerzésében. Fejben is készen kell állnunk, hiszen mindkét csapat vereséget szenvedett legutóbb, ennek is lehet hatása a játékra. Nehéz bármit is mondani előre, meglátjuk majd a pályán!

 

Z. M.:

 – Nagyon nehéz a saját csapatom erősségeiről szólni. Az biztos, hogy igyekszünk csapatjátékot játszani, agresszív védekezéssel. Ez az egyik oka annak, hogy remek meccseket tudtunk játszani az előző fordulókban. A másik csapatról szólva ők alkotják az egyik legjobban védekező gárdát a bajnokságban. Nem engednek sok pontot dobni az ellenfélnek, különösen igaz ez a saját pályájukon. Ez Gasper filozófiája, agresszív, kemény, taktikus védekezés. Támadásban pedig azért is veszélyesek, mert egy nagyon jól dobó kerettel bírnak, amelynek tagjai egyestől a négyes posztig jól dobnak távolról is, szóval nagyon fontos lesz nálunk, hogy megfelelően védekezzük a periméteren, hogy ne juthassanak üres helyzetekhez kintről.

 

Meg tudod lepni a másikat valami váratlannal? Vagy tud gondolkodni a te fejeddel?

 

G. P.:

 – Nem hiszem, hogy túl nagy meglepetést tudnánk okozni egymásnak. Persze, biztosan lesznek majd nem várt ötletek a játék során, de azt hiszem, mindketten tudjuk, hogy a másik alapvetően hogyan gondolkodik. De igen, ez edzői csata lesz, edzői döntések határozhatják meg a mérkőzés kimenetelét. Meglátjuk, végül kinek sikerül ez jobban.

 

Z. M.:

 – Természetesen vannak olyan dolgok, amelyeket edzőként másképp látunk, másképp gondolunk. De azt hiszem, hogy jelen pillanatban nincsenek nagy titkaink egymás előtt a csapataink játékát tekintve. Nagyon sok mérkőzést játszottunk már, szóval nem nagyon lehet titkolózni vagy valami különlegessel készülni. A legfontosabb, hogy szigorúan tartsuk be a saját játékunkat támadásban és védekezésben egyaránt. Annyi a tennivalónk, hogy ezt a lehető legmagasabb szinten tegyük. Most nincs idő arra, hogy bármi újat, különlegeset kitaláljunk, az majd később jön, a rájátszás idején lesz erre lehetőség.

 

És végül arra lennék kíváncsi, hogy megbeszélitek a válaszaitokat egymással? 😊

 

G. P.:

 – Őszintén szólva nem beszéltem Zigával erről az interjúról, a kérdésekről. Persze, közösen kaptuk meg azokat, de ez minden. Jelenleg nincs is erre idő igazán, hiszen nagyon sok feladatunk, kötelezettségünk van.

 

Z. M.:

 – Nem beszéljük meg! Legalább ebben a helyzetben nem szeretnék tanácsot kérni tőle! 😊Törpördög hírek

"
Magyar bajnok: 1987 - 1996 - 2003        Magyar kupa győztese: 1990 - 1993 - 1994 - 1995 - 1997 - 1998 - 2016

"Leszállt az este és a kis vasi városkában, Körmenden népes csoportok, vagy magányos emberek vonulnak a Kossuth Lajos utca irányába, hogy belépve a fénnyel megáztatott csarnokba, megpillantva a mi színeinket viselő játékosokat, valami ismét elinduljon a gyomor és a szív tájékán, valami különös, szorító, ugyanakkor boldogító érzés, ami nélkül egy gyógyíthatatlan betegségnek örvendő szurkoló képtelen létezni." / Fodor Sándor /