Üdvözöljük a háromszoros magyar bajnok, hétszeres kupagyőztes 1996-2021 időszakbeli honlapján!


Matthias Zollner atletikus, gyors, jól védekező csapatot szeretne építeni
2019-08-15

Ezen a héten az Egis Körmend felnőtt keretének tagjai is elkezdték a felkészülést az előttünk álló szezonra. A létszám még nem teljes, de a jelenlévők nagy lendülettel vetették magukat a munkába. Ezt megerősítette a csapat vezetőedzője, Matthias Zollner is, akit először arról kérdeztünk, jutott-e ideje pihenésre a nyáron.

„Nagyon kevés időm volt nyaralásra, mert az előző szezon nagyon hosszú volt, amit után szinte azonnal megkezdtük a felkészülést a következő évadra. Nagyon sok játékost megnéztünk és itt nem csak külföldiekre gondolok, hiszen rengeteg magyar fiatal teljesítményét is áttekintettük. A nyár nagy része ezzel telt, hogy feltérképezzük azokat a kosarasokat, akiket meghívhatunk a csapathoz. Így nagyon rövidnek tűnt a nyár, de egyben nagyon izgalmas is volt.”

Már a felnőtt csapat felkészülése előtt megkezdték a munkát a fiatalok, akik egy új rendszerben és a korábbinál nagyobb létszámban dolgoznak. Mi a véleménye erről a programról, mi lehet ennek az eredménye?

„Ha körülnézünk Európában, és megvizsgáljuk, hogy mondjuk Franciaországban, Németországban, Oroszországban vagy épp a törököknél a top csapatoknál ez hogyan csinálják, azt látjuk, hogy kivétel nélkül működik fejlesztő program saját nevelésű fiatalok számára. Ahogy az előző évben láttam, Magyarországon ez nagyon nehéz, mert szinte nincs is olyan 18 éves vagy fiatalabb kosaras a felnőtt bajnokságban, aki értékelhető mennyiségű játékpercet kap. Az én véleményem szerint ez nem a játékosok hibája, hanem elsősorban a miénk, edzőké, mert nem adunk nekik elegendő bizalmat, megfelelő játéklehetőséget. Azt is látom, hogy kevesen vannak olyan gyerekek az alsóbb korosztályokban, akik komoly szintű képzést kapnak. Gondolok itt már a 10 éves korosztálytól felfelé. Ezen szeretnénk változtatni itt a klubnál, és szeretnénk egyre jobb, egyre magasabb szintű programot létrehozni, ami példaértékű lehet Magyarországon. Természetesen építjük a stábot is, amely képes ezt végrehajtani. Úgy látom, hogy nagyon tehetséges fiataljaink vannak a klubnál, ezt mutatja, hogy többen ott voltak nyáron is a korosztályos válogatottakban, és szerintem számos srác nagyon közel van ahhoz, hogy szintén válogatott kerettag lehessen. Néhányuknak már csak egy évük van az utánpótlásban, de nagyon tehetségesek, szeretnénk őket is minél magasabb szintre hozni. Nagyon örülök, hogy elindítottuk ezt a programot, melyet a város is teljes mellszélességgel támogat és örülök, hogy nem csak a felnőtt csapatot, de az egész klubot igyekszünk fejleszteni közösen. És ha ettől nem is remélhetünk fél vagy egy év alatt komoly eredményt, remélem, hogy hosszabb távon kiépül egy olyan program, amely vonzó lesz a fiatalok, gyermekek számára, hogy ide jöjjenek Körmendre és részesei legyen ennek, akár már 10 esztendős korban is, hogy aztán a felnőtt csapatig juthassanak.”

 

Beszéljük most akkor a felnőtt keretről, amely még nem teljes, van még egy kiadó idegenlégiós hely.

„Igen, hely van még és folyamatosan azon dolgozunk, hogy építsük, erősítsük a csapatot. Ugyanakkor tudjuk, hogy néha jobb nem kapkodni, nem sietni. Amúgy is van még időnk, az első tétmérkőzés szeptember végén vár majd ránk. Elkezdtük a hathetes felkészülést, Travis Taylor megérkezése után már három külföldivel, a jövő héten pedig a válogatottak programja is véget ér, ismét bővül a keret. Szerintem a jelen pillanatban a helyzetnek megfelelően állunk, de ahogy mondtam, folyamatosan figyeljük, hogyan erősíthetjük a csapatot.”

 

Azt a csapatot, amelyet most – nyilván a lehetőségek szabta határokon belül – a saját elképzelése szerint alakíthat ki. Milyen játékot vár majd, milyen típusú keretet szeretne építeni?

„Ha nemzetközi kupában is indulunk és sikeresek szeretnénk lenni a hazai bajnokságban is, akkor mindenképpen mélyebb keretre van szükség, mint a legutóbbi szezonban. Tulajdonképpen 7-8 játékossal játszottuk végig az idényt, a folytatásban hosszabb kerettel szeretnénk dolgozni. Természetesen ebben az is benne van, hogy a fiataloknak szeretnénk több lehetőséget biztosítani. Nekik agresszívebbnek kell lenniük védekezésben és gyorsabbnak támadásban. Még atletikusabb és talán még inkább csapatorientált gárdát szeretnék majd látni. Az előző szezonban igazán jó kosárlabdát játszottunk, egységesek voltunk, ezért szerettünk volna visszahívni játékosokat az akkori keretből, de természetes, hogy egy sikeres szezon után mindenki szeretne több pénzért játszani. A klub viszont nem tud 40-50 százalékkal többet fizetni mindenkinek. Hiába voltam elégedett velük, el kell fogadnunk, hogy nem tudjuk visszahozni őket. Előre kell néznünk, és olyan csapatot építenünk, amely jól dolgozik együtt, nagyon atletikus, nagyon gyors. És persze olyan, amely újra megfelelő hozzáállású, jó karakterekből áll, amilyenek az előző szezon játékosai voltak. Azt gondolom, hogy jó úton járunk. Támadásban gyors, dinamikus csapatot szeretnék, amely emellett nagy hangsúlyt fektet a védekezésre is. Fontos lesz a jó védelem, és azt várom, hogy a játékosaim minden mérkőzésen harcoljanak a sikerért.”

 

Néhány nap után hogyan látja, miként dolgoznak a fiúk?

„Minden évben úgy van, hogy az első két-három nap nagyon jó az edző számára, mert mindenki a legjobb arcát szeretné mutatni. A teljes képet kicsit később láthatom majd, de amit eddig tapasztaltam, az teljesen rendben van. Ahogy mondtam, igyekeztünk emberileg is megfelelő játékosokat kiválasztani, akik persze egyénileg is jók. A jövőről ilyenkor még nehéz bármit is mondani, most a munka ideje van. Dolgoznunk kell, aztán meglátjuk, mi sülhet ki mindebből.”




Törpördög hírek


"




Magyar bajnok: 1987 - 1996 - 2003        Magyar kupa győztese: 1990 - 1993 - 1994 - 1995 - 1997 - 1998 - 2016

"Leszállt az este és a kis vasi városkában, Körmenden népes csoportok, vagy magányos emberek vonulnak a Kossuth Lajos utca irányába, hogy belépve a fénnyel megáztatott csarnokba, megpillantva a mi színeinket viselő játékosokat, valami ismét elinduljon a gyomor és a szív tájékán, valami különös, szorító, ugyanakkor boldogító érzés, ami nélkül egy gyógyíthatatlan betegségnek örvendő szurkoló képtelen létezni." / Fodor Sándor /