Üdvözöljük a háromszoros magyar bajnok, hétszeres kupagyőztes 1996-2021 időszakbeli honlapján!


43 éve az NB I-ben!
2019-02-07

A február és azon belül is a hónap nyolcadik napja fontos dátum a körmendi kosárlabdázás történetében, hiszen 43 éve ezen a napon kezdte meg élvonalbeli szereplését a körmendi kosárcsapat. És bár van a jelenlegi első osztályban olyan gárda, amely előbb jutott fel, mint mi, (például a PVSK) de olyan nincs, amelyik több mint négy évtizede folyamatosan tagja az első osztálynak és nem esett ki, vagy nem szűnt meg jogutóddal. Márpedig az NB II. 1975-ös megnyerése – no és a hivatalos kezdetektől, 1962-től számítva kevesebb, mint másfél évtized – után 1976 elején az MTE a legjobb hazai csapatok között kezdhette meg a pontvadászatot. Ma 43 éve futottak ki először a piros-feketék NB I-es mérkőzésen a pályára, és nem is akárhol, hiszen az egyik legnagyobb vidéki fellegvárnak számító Baja otthonában történt mindez.

A Bács-Kiskun megyei Petőfi Népe 1976. február 8-án előzetesként ezt írta:

„A BSK férfi kosárlabdacsapata az újonc Körmend ellen kezdi a bajnoki évet a Türr István-csarnokban. A felkészülés során mutatott játék alapján biztos, nagyarányú bajai győzelmet várunk.”

 

A következő számban, két nappal később egy nyúlfarknyi tudósítás jelent meg a találkozóról, ugyanebben a lapban:

 

„Bajai SK—Körmendi FMTE 71:65 (36:36)

Baja. 300 néző. Vezette: Prenker (Szanosi játékvezető nem érkezett meg.)

A mérkőzésről nem kaptunk tudósítást. Csupán annyit tudunk, hogy a vártnál sokkal nehezebb ellenfélnek bizonyult az újonc Körmend.

Ld.: Karácsonyi 28, Kubatov 14, illetve Szűcs 16, Németh 15.”

 

Mint láthatjuk, egyetlen játékvezető bíráskodása mellett debütált az MTE az élvonalban. A találkozóról érdemi tudósítás nem született, de a félidei egál is jelzi, hogy valóban nem volt könnyű falat a Körmend az akkor erős és meghatározó csapatnak számító Baja számára. Akkoriban, mint tudjuk, Dr. Kristóf László volt a csapat edzője. A körmendi kosárlabdázás megalapítója az idei év első napjaiban ünnepelte 80. születésnapját. Isten éltesse még nagyon sokáig Laci bácsit családja, szerettei és minden igaz Körmend szurkoló körében! Jó egészséget kívánunk!

 

Az akkori tréner emlékei szerint hosszú volt az út hazafelé Bajáról, megkésett a busz. Több játékos akkoriban a körmendi laktanyában teljesített sorkatonai szolgálatot határőrként. Őket meg akarták büntetni a késésért, ám valahonnan „fentről” szóltak, hogy ezt mégsem kellene megtenni. Így megúszták a fenyítést a legények, akik később életük első NB I-es idényét a 14 csapatos bajnokság 8. helyén zárták. Úgy, hogy az első hét mérkőzést, a csarnok építésének elhúzódása miatt idegenben játszották le.

 

Azóta rengeteg víz lefolyt a Rábán. Vidéki és fővárosi fellegvárak tűntek el, de az MTE megállt a viharban. Nincs már az NB I-ben a Baja, az Oroszlány, a Hódmezővásárhely, a Dombóvár. A fővárosból is csak a MAFC tért néha vissza.

Nincs már Csepel, Ganz-MÁVAG, Honvéd, Vasas Izzó, TFSE, BSE, Tungsram…

 

De mi vagyunk. Immár negyvenhárom éve.

 

Hajrá Körmend! Hajrá MTE!
Törpördög hírek


"
Magyar bajnok: 1987 - 1996 - 2003        Magyar kupa győztese: 1990 - 1993 - 1994 - 1995 - 1997 - 1998 - 2016

"Leszállt az este és a kis vasi városkában, Körmenden népes csoportok, vagy magányos emberek vonulnak a Kossuth Lajos utca irányába, hogy belépve a fénnyel megáztatott csarnokba, megpillantva a mi színeinket viselő játékosokat, valami ismét elinduljon a gyomor és a szív tájékán, valami különös, szorító, ugyanakkor boldogító érzés, ami nélkül egy gyógyíthatatlan betegségnek örvendő szurkoló képtelen létezni." / Fodor Sándor /