Üdvözöljük a háromszoros magyar bajnok, hétszeres Magyar Kupa-győztes Egis Körmend honlapján!


Eric Fanning, aki diplomájával többet kereshetne
2017-09-09

Eric New Jersey állam fővárosában, Trentonban született és ott is nőtt fel két nővérével és bátyjával együtt. Méghozzá ugyanabban a kertvárosi negyedben, ahol Sterling Gibbs is, aki ugye az előző szezonban nálunk játszott és azóta komoly szerződést mondhat magáénak…

Eric ismeri is személyesen Sterlinget, akinek ki is kérte a véleményét, amikor szóba került, hogy Körmenden lehet az első európai állomása.

Gyermekként több sportágat kipróbált, mielőtt – a középiskola első évében – végleg a kosárlabda mellett döntött. Atletizált, amerikai focizott és baseballozott is.

Relatíve későn, 15 évesen kezdte a szervezett kosárlabdaedzéseket.

Diákkorában folyamatosan a legjobb tanulók között volt, számára mindig a tanulás volt az első, a legfontosabb. Éppen ezért a középiskola majd az egyetem kiválasztásánál is az elit oktatási programokat favorizálta. A Perkiomen High School hallgatója volt középiskolásként Pennsburgben, Pennsylvaniaban. Ez egy bentlakásos intézmény, ahonnan csak nagyon ritkán utazott haza. Belevetette magát a pezsgő, sokszínű diákéletbe.

Itt profi edzők helyett középiskolai testnevelő tanárok dolgoztak a kosarasokkal, de értették a sportágat. Az esetleges hiányosságaikat pedig a mindent elsöprő lelkesedésük pótolta. Az első két évében Eric még leginkább tanulta a játékot, de a következő két esztendőben már igazi vezérré vált. 20 év után az iskola csapatával megnyerték a megyei bajnokságot és feljutottak az állami főtáblára. De nem csak erre büszke, hanem arra is, hogy meccsenként 25 pontot átlagolt és volt olyan találkozó, amelyen 56 pontot dobott. A középiskolában elért tanulmányi eredményei és a sportprogramban mutatott fejlődése alapján 18 egyetem kereste meg őt. Köztük olyanok is, amelyek a kosárlabdázás szempontjából a legerősebbnek számítanak, de Eric végül a Boston University ösztöndíját fogadta el, mert ennek az egyetemnek az oktatási programja mindig is a legjobb 20 között volt az Egyesült Államokban. Az ott töltött idő és a tanulás őt igazolta, hiszen büntetőjogból mester szintű diplomát szerzett. Harmincezer hallgatója volt az iskolának, a kosarasok hatezer néző előtt játszották hazai meccseiket. Az első, „freshman” szezonjában még kiegészítő emberként, a kispadról érkezve játszott. Második, „sophomore” évadjában már kezdő ember volt és a második legjobb dobó. A harmadik, „junior” és a negyedik „senior” szezonjában már ő volt az elsőszámú támadási opció, kétszer is csapata legjobb dobója lett.

Büszke arra, hogy legyőzték a Maryland csapatát és ki-ki mérkőzést játszottak a bajnok, „National Champion” Kentuckyval, amelytől egylabdás meccsen kaptak csak ki. Szintén jó szívvel gondol vissza 38 pontos egyetemi rekordjára a Loyola ellen.

Miután lediplomázott, rövid ideig hezitált, hogy folytassa-e kosárlabda pályafutását, vagy az USÁ-ban rendkívül értékesnek számító oklevelét használva megkezdje-e civil karrierjét, ami kezdésként lényegesen magasabb jövedelmet biztosított volna a számára.

De – mint mondta – nagyon sok ügynök kereste meg, és ő a szívére hallgatott. Nyáron dolgozott a New York Knicksnél és háromszor a Boston Celticsnél, majd elfogadta az MTE ajánlatát. Erről leginkább két dolog győzte meg. Az első számára is a leendő vezetőedzőjével folytatott beszélgetés volt. Számára Gasper Potocsnik szakmai elképzelése teljesen világos és meggyőző volt. A másik nyomós indok a már említett Sterling Gibbs példája volt, aki a Körmenden mutatott játéka után írt alá nem is oly régen egy olyan szerződést a VTB Ligába, amely két évre 400 ezer dollárt garantál a számára. Sterling elmondta Ericnek, hogy első európai csapatánál nagyon sokat tanult Gaspertől.

És hogy mit mondott Eric az itteni tapasztalatairól? Íme:

„Egy hónapja érkeztünk, nagyon sokat és nagyon precízen edzünk, eddig nagyon tetszik minden. Szeretnék a bajnokságban és a Magyar Kupában is az első háromban szerepelni, a FIBA kupában a csoportkörbe kerülni és megnyerni az Alpok Adria Kupát. Az egyetem után – a csábító jogi pálya ellenére – azért választottam a kosárlabdát és az európai karriert, mert szeretem ezt a játékot! Szeretek futni, ugrani, védekezni és zsákolni, dobni, de passzolni is. Szeretek csapatban létezni, közösségben élni és edzésre járni. Jó dolog beszélgetni a társaimmal és a szurkolókkal egyaránt. És szeretek versenyezni! Mert nincs annál szebb dolog, mint a teltházas terem, a remek hangulat és az ilyen körülmények között aratott győzelem! Az a legjobb, amikor a játékos, az edző és a szurkoló is egyaránt boldog!”Törpördög news
Hungarian Champion: 1987 - 1996 - 2003        Hungarian Cup Winner: 1990 - 1993 - 1994 - 1995 - 1997 - 1998 - 2016

"Leszállt az este és a kis vasi városkában, Körmenden népes csoportok, vagy magányos emberek vonulnak a Kossuth Lajos utca irányába, hogy belépve a fénnyel megáztatott csarnokba, megpillantva a mi színeinket viselő játékosokat, valami ismét elinduljon a gyomor és a szív tájékán, valami különös, szorító, ugyanakkor boldogító érzés, ami nélkül egy gyógyíthatatlan betegségnek örvendő szurkoló képtelen létezni." / Fodor Sándor /